Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2016 17:55 - Котвата в ранното християнство
Автор: incorrect Категория: История   
Прочетен: 745 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 10.06.2016 17:57


 imageimage

Християнството още в първите векове на своето съществувание е изградило собствена система от символи, които не представляват проста първична сигнализация, а са носители на дълбоки евангелски, библейски и нравствени послания. Кръст във формата на котва се среща в изображенията, които рисували ранните християни върху стените на катакомбите.
котвата представлява контурите върху човешкото тяло,когато човек се е прекръствал във вековете на ранното християнство...но понеже тогава кръстът още не е бил свят...то са рисували котва
Дотогава кръстът бил считан за лош предвестник, понеже е бил използван като оръдие за позорно наказание.
.................................................................................................................................................................
...намери се една жена вдовица, млада и мъдра, и много праведна, в земята българска, на име Елена. И роди цар Константин, мъж свят и праведен. Този, прочее, бе син на Константин Зелени и на майка Елена и този Константин бе наречен Багренородни, цар Римски . И поради завист неговата майка Елена избяга във Виза град от римските елини, понеже се намери непразна и там роди цар Константин. И на този се яви ангел господен и му благовести за честния кръст на изток...    И дойде Константин до това място, и видя пусто място от море до море, и помисли в себе си: ако отида в Крайниево място и намеря честния кръст Христов, и а който бе разпънат Христос, и пак ще се възвърна тук, на това мясото, и ще съградя град   през това време цар Константин намери честния кръст Христов. Върна се пак и отиде във Византия, и като помисли в себе си, рече: “Къде е това пусто място? Аз ще съградя град и ще го нарека Константин-град.                                   “Сказание на пророк Исая, как бе възнесен от ангела до седмото небе.”   ...................................................................................................................................................................... Котвата от най-дълбока древност е символ на християнската надежда. Този символ идва от посланията на Свети апостол Павел:
  ,, ...които сме прибягнали да се държим за поставената пред нас надежда;  19 която имаме за душата като здрава и непоколебима котва, която прониква в това, което е отвътре завесатакъдето Иисус влезе предтеча за нас .... ПО Котвата е християнски знак символизираш вярата и знак за спасение. До наши дни са запазени печати на християни с изображения на котва и монограм на Спасителя.
светия и животворящ Кръст Господен е установен във връзка със следните събития в историята на Христовата църква: 1. Чудесното явяване на св. Кръст на император Константин Велики; 2. Намирането на светия Кръст на Голгота; 3. Връщането на животворящия Кръст от персийски плен.  
image



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: incorrect
Категория: Политика
Прочетен: 58601
Постинги: 93
Коментари: 4
Гласове: 22
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930